Microsoft Cortex in beeld

      Reacties uitgeschakeld voor Microsoft Cortex in beeld

Nadat mijn post gisteren zag ik dat het interesse niveau steeg. Als ik dan zoek op Cortex van Microsoft binnen Nederland, was er nog niet zoveel te vinden. We lezen en schrijven natuurlijk allemaal Engels, maar vinden magertjes wat op de Engelstalige sites.

Mijn behoefte, en misschien ook die van jullie, om zoveel mogelijk bruikbare informatie over Cortex te verzamelen voor ons Nederlanders, ga ik bevredigen.

Onderstaand enkele video’s die steeds meer vertellen.
Als je de eerste twee hebt bekeken (ze zijn niet heel lang), dan moet je zeker ook de laatste bekijken. Hands-on casus van de werking én het toevoegen aan je kennisboom (knowledge tree).

Eerste video – Cortex Promo

De eerste video is de promo van Microsoft die ons moet prikkelen om geïnteresseerd te raken in Cortex.

Heel eerlijk: na de promo video snap ik nog niet hoe Cortex werkt en wat het doet. Jammer. Is het alleen voor Program Managers die door de wirwar van vele projecten niet meer weten wat bij welk project hoort? Of eigenlijk toch voor iedereen die met Microsoft 365 werkt? Het lijkt erop alsof je alsnog al het werk moet doen om de informatie beschikbaar te maken en te taggen, etc. Oordeel zelf.

© Microsoft – November 2019 de officiële eerste promo

Tweede video – Cortex Deep Dive

Gelukkig heb ik een tweede video gevonden. Deze video genaamd Project Cortex ‘deep dive’ begint met uitleggen dat het, middels artifical intelligence onderwerpen (topics) maakt, en deze presenteert op plekken waar deze AI denkt dat het je gaat helpen. Acroniemen, woordenlijsten, functiebeschrijvingen, het legt alles neer in cards, pagina’s of events/projecten, en als je doorklikt kun je je verdiepen en zaken verfijnen. Voor iedereen binnen je organisatie een “last minute” hulp. Ook voor de program manager 😉

© Microsoft Mechanics live – November 2019

Derde video – Community demo

Na deze video begon ik het te brilliante aan Cortex snappen, maar altijd maar dezelfde plaatjes en voorbeelden. Zoeken naar meer informatie van Microsoft resulteerde in onder andere deze Community demo. De laatste weetjes en onder andere van onze eigen Naomi Moneypenny een walkthrough door wat andere data. Kijk maar.

© Microsoft – Meer demo over Cortex

Vierde video – Perficient

Maar nu komt het – het laatste is het beste. Niet van Microsoft maar van een klant die daadwerkelijk een use-case heeft van Project Cortex, en buiten dat zie ik referenties naar de demo’s van Microsoft. Interessant, deze video is van April 2020, die van Microsoft van eind 2019?

© Perficient – April 2020

En dan kom ik ook nog een mooie blog tegen over Project Cortex en Information Governance van een collega! Zie hieronder een fragment.

Xillio & Cortex


An introduction to Project Cortex

Xillio types: Cortex

Its a new Microsoft 365 product designed to create a knowledge network from enterprise content, managing large volumes of enterprise content through a suite of AI capabilities to analyse content, and extract key information / metadata to connect similar extracted information into logical knowledge topics across Microsoft 365.

https://www.xillio.com/blog/microsoft-information-governance-with-project-cortex

Volgende keer weer meer!